Aktivnosti parka

9.4.2024.

Dan dinosaura u NP Brijuni 20.4.2024. godine

Fosilni otisci stopa dinosaura na Brijunima datiraju u razdoblje krede, kada su ovi otoci bili dio izdignutog kopnenog okoliša nekadašnje Jadranske karbonatne platforme.

Nisu sve stope iz stijena istih starosti - najstarije se datiraju na 125 milijuna godina, dok su najmlađe procijenjene na 105 milijuna godina što nam govori kako su dinosauri na Brijunima boravili u periodu od 20 milijuna godina! Ti otisci ukazuju na prisutnost različitih vrsta dinosaura, uključujući teropode, sauropode i ornitopode. Trenutno je na svim otocima Brijunskog arhipelaga pronađeno preko 250 otisaka, a njihov točan broj je vjerojatno i veći. One predstavljaju vrlo vrijednu prirodnu baštinu Nacionalnog parka koju je potrebno smisleno i pažljivo čuvati jer se vrlo lako može nepovratno uništiti.

Zbog svega navedenog NP Brijuni već dugi niz godina obilježava Dan dinosaura kako bi posjetitelji dobili uvid u bogatu prošlost ovog područja i evoluciju života na Zemlji.

Edukativno-zabavni program za Dan dinosaura 2024. godine

Edukativno-zabavna manifestacija Dan dinosaura održat će se na Velikom Brijunu 20. 4. 2024., od 10:00 do 18:00 sati.

Posjetitelje očekuje bogat program na temu dinosaura i paleontoloških vrijednosti NP Brijuni i okolnog područja - stručna vodstva, priče, igre i kreativne radionice te obilazak paleontoloških lokaliteta na Velikom Brijunu. Program će se provoditi na otvorenom, u centru Velikog Brijuna i na paleontološkim lokalitetima.

Na paleontološkim lokalitetima posjetitelje će dočekivati studenti geologije s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koji će objasniti sve o stopama, njihovom nastanku i očuvanju, fosilima, stijenama i mineralima, a imat ćete priliku i zaviriti u mikroskop i pobliže vidjeti stijene iz doba dinosaura.

Do lokaliteta Barban, koji se nalazi na sjevernom dijelu Velikog Brijuna, u samoj blizini Safari parka, posjetitelje će prevoziti turistički vlakić.

Posjet lokalitetu Ploče, koji se nalazi na poluotoku Zelenikovac, organizirat će se u 4 termina, kao stručna vodstva za manje grupe.

U slučaju kiše, program može biti izmijenjen.

Lokacija: CENTAR (10:00-18:00)

- kreativna radionica (bojanke, izrada "dino" maski, "dino" tetovaže)

- čitanje priče

- edukativni punktovi PMF

- edukativno-zabavne igre

Lokacija: POUČNA STAZA ZELENIKOVAC - LOKALITET PLOČE (11:00-17:30)

Potrebno je nositi čvrstu obuću, imati dovoljno vode te nositi odjeću koja štiti od sunca i vjetra.

- stručna vodstva za manje grupe (trajanje cca 1 sat)

- potrebno je pribilježiti se na info punktu pri dolasku na otok

- u obilazak će se krenuti iz centra u 4 termina: 11:00, 12:30, 15:00, 16:30

- grupe će voditi djelatnici stručne službe NP Brijuni uz naglasak na stope dinosaura

Lokacija: SAFARI PARK / BARBAN (10:00-17:30)

- posjetitelje dočekuju studenti geologije sa Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu kroz cijeli dan

- organizirani vlakovi iz centra do Safari parka (kružne vožnje).

- iz sigurnosnih razloga kućnim ljubimcima nije dozvoljen ulazak u Safari park, niti u vlakić.

Prvi polazak broda iz Fažane je u 10:00 te dalje prema plovidbenom redu i raspoloživosti ulaznica, a povratak s otoka prema plovidbenom redu: https://www.np-brijuni.hr/hr/planiraj-posjet/servisne-informacije/plovidbeni-red/plovidbeni-red-za-veliki-brijun

Molimo posjetitelje da planiraju svoj dolazak i odlazak s otoka jer je broj mjesta na brodu iz sigurnosnih razloga ograničen na točno određen broj. Savjetujemo da pokušate izbjeći najpopularnije povratne brodske linije kako se ne bi stvarala gužva.

Broj ulaznica ograničen je prema kapacitetu broda.

Prodaja ulaznica (15 EUR - odrasli, 10 EUR - djeca između 7 - 18 godina, gratis ulaznice za djecu do 7 godina) bit će moguća isključivo na web shopu NP Brijuni.

Broj ulaznica je ograničen. Prodaja kreće u petak, 19. 4. 2024. u 12:00 sati, isključivo na web shopu: https://shop.np-brijuni.hr/hr/ulaznice?trip=veli_brijun.

Povrat novaca nije moguć.

Rezervacije nisu moguće.