Aktivnosti parka

7.9.2020.

Brijunske šišmišarije za podizanje svijesti o zaštiti malih letećih sisavaca

Brijunske šišmišarije održane su u organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Brijuni u subotu, 5. rujna 2020. godine, u povodu Međunarodne noći šišmiša. Zaljubljenici u prirodu su se kroz bogat edukativno-zabavni program upoznali sa životom i zaštitom ovih malih letećih sisavaca.

Na Velikom Brijunu održane su kreativne radionice (crtanje, bojanje, izrada šišmiš maski i papirnatih igračaka), edukativne igre (Šiš-minigolf, Šiš-brojke, Šiš-let, Šiš-njuh, Šišmiš u labirintu) i predavanje s temom šišmiša Udruge Tragus, uz plakate i potragu za šišmišima bat-detektorom. Moglo se naučiti kako šišmiši žive, što vole jesti, kako se glasaju, zašto su im važna osjetila sluha i njuha te zbog čega je njihova zaštita važna za očuvanje ekosustava. Na važnost zaštite šišmiša ukazala je i edukativna predstava „San“, u kojoj su igrale Petra Blašković i Ivona Bulešić uz video podlogu crteža pijeskom Nadie Ischia iz Italije. Bogat program Brijunskih šišmišarija okupio je oko 200 posjetitelja, ponajviše djece i roditelja.

„Brijunske šišmišarije uspjeli smo organizirati uz puno truda ekipe Nacionalnog parka Brijuni, s ciljem suradnje s lokalnom zajednicom i ukazivanja na potrebu zaštite šišmiša. Jedan od najvećih mitova o šišmišima je onaj o zaplitanju u kosu, no za to nema straha, isto kao i mit da šišmiši piju krv i prenose razne bolesti. Na Brijunima ima čak 18 vrsta šišmiša, a u cijeloj Hrvatskoj dosad je zabilježeno 33 vrste“, rekla je biologinja Alena Sprčić.

Ovogodišnje Brijunske šišmišarije u NP Brijuni realizirane su u suradnji s Udrugom Tragus i uz veliku pomoć naših vjernih volontera.