Novosti

22.11.2022.

Vježba gašenja požara i evakuacije gostiju hotela Neptun

U ponedjeljak, 21. studenog 2022. godine u jutarnjim satima održana je vježba gašenja požara i evakuacije gostiju hotela Neptun u Nacionalnom parku Brijuni, na otoku Veliki Brijun. Svrha vježbe bila je upoznati djelatnike NP Brijuni kako postupati u slučaju nastanka požara, od same dojave pa sve do potpunog gašenja požara, te najvažnije, kako na što sigurniji i brži način evakuirati goste hotela na sigurnu udaljenost. 

Prema tijeku vježbe, po izbijanju požara u sobi hotela Neptun, organizirana je evakuacija gostiju hotela i zaposlenika, kao i zbrinjavanje jedne ozlijeđene osobe. U roku od 20 minuta od dojave, požar je lokaliziran i ozlijeđena je osoba evakuirana, čime je vježba završena. U vježbi je sudjelovalo 120 zaposlenika JU NP Brijuni te šest vatrogasaca JU NP Brijuni sa kompletnom opremom i tehnikom.

"Cilj vježbe bio je prikaz usklađenosti djelovanja ljudstva i tehnike po dojavi o nastanku požara, spašavanju imovine, evakuacije gostiju hotela i uzbunjivanje dežurnih službi NP Brijuni. Takve vježbe imamo u planu provoditi minimalno jednom godišnje, a po potrebi i češće", naveo je viši stručni referent za zaštitu od požara Andrija Pavelić.

 Vatrogasci NP Brijuni ustrojeni su po Zakonu zaštite od požara i spadaju u 2b kategoriju požarne ugroženosti, gdje mora postojati vatrogasno dežurstvo s osam profesionalnih vatrogasaca u smjeni i jednim djelatnikom zaduženim za obavljanje preventivnih poslova zaštite od požara. Vatrogasno dežurstvo djeluje u smjenama i to tako da je osam profesionalnih vatrogasaca raspoređeno u četiri smjene s po dva vatrogasca koji djeluju danonoćno na preventivnim i operativnim poslovima zaštite od požara.