Novosti

3.5.2021.

Smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja „Sv. Elizej“ održana na Velikom Brijunu

U hotelu Neptun na Velikom Brijunu u nedjelju, 2. svibnja održana je 17. Smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja „Sv. Elizej“. Otvorenju su prisustvovali predstavnici suorganizatora: ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr.sc. Marno Milotić, predsjednik Agroudruge Fažana Dario Šuran te predstavnici Općine Fažana i Turističke zajednice Općine Fažana.

„Maslinarstvo je jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Istri i dio istarskog turizma. Mi kao nacionalni park nemamo ulogu u gospodarskoj proizvodnji maslinovog ulja, ali budući da je maslinarstvo i prerada maslinovog ulja dio naše tradicijske i kulturne baštine imamo važnu ulogu u očuvanju i prezentaciji tih tradicijskih i povijesnih načina uzgoja i prerade. Maslinarstvo je tradicija stara više od dvije tisuće godina. Za naše izletnike i hotelske goste svake godine organiziramo branje maslina, u suradnji s uljarima u Fažani podučavamo ih preradi maslinovog ulja. S aspekta turizma, nije važno samo prodati maslinovo ulje, nego i stvoriti doživljaj procesa njegovog dobivanja. Zato je vrlo bitno u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Fažana pripremiti programe te ljudima koji dolaze zbog kupovanja proizvoda, ponuditi i sam doživljaj nastajanja maslinovog ulja“, rekao je Marno Milotić. Za suradnju u suorganizaciji Smotre, JU NP Brijuni nagrađena je zahvalnicom i plaketom Agroudruge Fažana.

Na manifestaciji održanoj u skladu s epidemiološkim mjerama sudjelovali su članovi Agroudruge Fažana - maslinari i uljari s područja Fažane i drugih mjesta Istarske županije. Održano je i stručno predavanje – o razvoju Brijuna s akcentom na razvoj maslinarstva govorila je Lena Puhar O'Grady, muzejski pedagog JU NP Brijuni. Za sudionike bio je organiziran obilazak maslinika na Velikom Brijunu uz stručno vodstvo Daniela Marušića iz Stručne službe JU NP Brijuni. Na Smotru je pristiglo 67 uzoraka ulja, a sudionici su nagrađeni medaljama i diplomama. Šampionom 17. Smotre proglašen je Moreno Vižintin iz Buzeta, a vicešampion je Slobodan Car iz Medulina.

Suorganizatori Smotre su Javna ustanova Nacionalni park Brijuni, Agroudruga Fažana, Općina Fažana i Turistička zajednica Općine Fažana.

Maslinarstvo na Brijunima

Poznata “Stara maslina” (Olea europaea) na Velikom Brijunu, starosti procijenjene na više od 1.600 godina, spada vjerojatno među najstarija stabla masline na Sredozemlju. Pojedini primjerci stabala masline, zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti obnavljanja grana i korijenja, mogu doživjeti starost i preko 2.000 godina. O uzgoju maslina u antici na Brijunima svjedoče gospodarska postrojenja čiji se ostaci i danas mogu vidjeti u rimskim vilama u uvali Verige i Dobrika te na brdu Kolci. Danas u Nacionalnom parku Brijuni ima ukupno oko 800 stabala maslina te su to djelomično ostaci maslinika uzgajanih na otoku od antičkih vremena, a dijelom novoposađena stabla i izuzetno su vrijedan element šumskih ekosustava. Nedaleko brijunske „stare masline“ prije desetak godina zasađen je maslinik u kojem je stvorena genetska baza svih stabala, odnosno sorti maslina na otoku, s desetak „klonova“ - kultivara maslina koje se pojavljuju na brijunskom arhipelagu. Berba brijunskih maslina provodi se svake godine s ciljem edukacije posjetitelja i očuvanja tradicijske baštine.