Novosti

14.8.2019.

Postavljena izložba "Paul Kupelwieser, 100 godina od odlaska brijunskog vizionara"

Povodom obilježavanja 100. godišnjice smrti Paula Kupelwiesera (Beč, 1.2.1843. - 20.3.1919.) inženjera metalurgije, poduzetnika, dugogodišnjeg direktora željezara i čeličana i nekadašnjeg vlasnika brijunskog otočja, u holu hotela Neptun postavljena je izložba Paul Kupelwieser, 100 godina od odlaska brijunskog vizionara.

Impozantno djelo Paula Kupelwiesera trajno je obilježilo Brijune na kojima je ostavilo divljenja vrijedan neizbrisiv trag i upravo je to razlog zašto ga se Nacionalni park Brijuni nizom aktivnosti prisjeća te i na taj način odaje mu duboko poštovanje.

Izložba putem fotografija i razglednica s početka 20. stoljeća prikazuje divljenja vrijedno djelo preobrazbe Brijuna iz malaričnog i opustjelog otoka u opuštajuću oazu prirodne ljepote i spokoja te poželjno turističko odmaralište s brojnim atraktivnim sadržajima. Ovu izuzetnu preobrazbu Brijuna Paul Kupelwieser je postigao uz pomoć odabranih suradnika, ustrajnim radom i znatnim sredstvima. Tijekom nepuna dva desetljeća izgled otoka u potpunosti je promijenjen - zasađeni su deseci tisuća sadnica, izgrađeni deseci kilometara staza i puteva, podignuti gospodarski pogoni, izgrađeni hoteli kao i mnogobrojni popratni sadržaj, a otok je postao stjecište europskih i svjetskih kulturnih, znanstvenih, gospodarskih, industrijskih i aristokratskih uglednika.