Novosti

22.4.2021.

Održane edukativne radionice u sklopu projekta "Eko Fažana 2021"

Djelatnice Stručne službe Nacionalnog parka Brijuni u Fažani su održale dvodnevnu edukativnu radionicu za učenike trećeg i četvrtog razreda Osnovne škole Fažana i djecu iz dječjih vrtića „Sunce“ i „More“ u suradnji s Turističkom zajednicom Fažana u sklopu EU projekta „Eko Fažana 2021“, sufinanciranog iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Kroz kratko predavanje i raspravu o njima poznatim i nepoznatim morskim organizmima, djeca su upoznata i s ulogom zaštićenih područja u očuvanju prirodne baštine i bioraznolikosti te o prijetnjama koje prijete morskim vrstama.

Posebno zanimanje pokazali su kod razgledavanja zbirke morskih organizama čime su naučili mnogo zanimljivih činjenica o spužvama, puževima, školjkašima, rakovima, koraljima i ostalim stanovnicima mora.

Osim radionice, djeca su, povodom Dana planeta Zemlje, neko vrijeme provela u sakupljanju otpada s fažanskih plaža. Cilj ovih aktivnosti je potaknuti djecu da od najranije dobi postanu svjesni o bogatstvu života koji ih okružuje te raznolikosti i povezanosti svih organizama na Zemlji. Važno je kod njih potaknuti svijest i o obavezi da svi zajedno tu raznolikost i povezanost očuvamo.

Dobra suradnja s lokalnom zajednicom, s posebnim naglaskom na djecu koja će u skoroj budućnosti "naslijediti" Nacionalni park Brijuni vrlo je važna za naš park. U ovo neizvjesno vrijeme, kad su nam susreti s njima ograničeni i otežani, posebno nas veseli svaka prilika da se s njima družimo i od njih učimo.