Novosti

19.3.2019.

Održan skup "Klima se mijenja - Brijuni"

Prešli smo točku s koje nema povratka te jedino što možemo je pratiti promjene i pokušati se prilagoditi novim uvjetima , zaključci su to skupa ‘’Klima se mijenja -Brijuni’’ kojeg smo organizirali u sklopu projekta MPA-ADAPT. Događaj je upriličen 19.3.2019. godine u Puli i okupio je više od 70 sudionika među kojima većinom znanstvenika, djelatnika sektora zaštite prirode, predstavnika lokalne administracije i zainteresirane javnosti. 

Okupljeni su imali prilike poslušati rezultate najnovijih istraživanja provedenih u podmorju Nacionalnog parka Brijuni i tematski vezanih uz klimatske promjene, ali i kroz primjere iz drugih morskih zaštićenih područja saznati o promjenama koje su u Jadranu svakim danom sve izraženije. Posebno smo zahvalni što su se skupu pridružili lokalni ribari te ronioci s kojima smo u prošloj godini provodili istraživanje lokalnog ekološkog znanja, metode koja omogućuje da se vrijedna znanja korisnika i zaljubljenika u more ne zaborave već popune i usmjere znanstvena istraživanja. 

Znanstvenici su istaknuli da su klimatske promjene samo vrh ledenog brijega i da su morska staništa opterećena brojnim drugim ljudskim čimbenicima koje je potrebno adekvatnim mjerama smanjivati, a zaštićena područja su zone koje su važne za očuvanja i praćenja stanja bioraznolikosti. Javnosti su među ostalim predstavljene procjene rizika ključnih morskih staništa Brijuna te ranjivost turističkog sektora parka na klimatske promjene i raspravljene su moguće mjere prilagodbe koje se planiraju uklopiti u dugoročne planove upravljanja područjem. Nastavno na skup, sljedećeg su dana održane ekspertne panel diskusije o primjenjivosti novo razvijenih pristupa istraživanja u ranom uočavanju znakova promjena u morskom okolišu.