Novosti

29.4.2024.

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

Tijekom vikenda na i oko otočja Brijuni provodila se velika akcija čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2024.“ u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP RI i DIP ST).

Akcija se provodila u cilju ukazivanja na problem onečišćenja podmorja te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, a provodila se u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic u suradnji s JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Plave promocije i pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Tijekom trajanja akcije ronioci su čistili nekoliko lokacija – centralnu luku na Velikom Brijunu, plaže i područje Malog Brijuna, a iz mora su izvukli različiti krupni otpad, plastiku, boce i staklo.

U NP Brijuni se redovito provode akcije čišćenja podmorja, a one predstavljaju i monitoring trenutačne situacije kako bismo procijenili razinu ugroze u akvatoriju, bilo da je uzrokovana lošim vremenom, vjetrom, olujama ili morskom strujom. Edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva, ali i zaposlenika JU NP Brijuni bitna je u očuvanju ovog osjetljivog ekosustava kako bi zajedno doprinijeli boljem sutra.

Veliku logističku podršku u provedbi ekološke akcije pružili su ronioci ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, dok je u eko akciji sudjelovao i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut.

„Sudjelovanje pripadnika ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite jedna je u nizu akcija kojima se priključilo Ravnateljstvo civilne zaštite, a osim čišćenja podmorja kroz ovakve akcije ujedno se provodi organizirano uigravanje timova koji izlaze na intervencije. U ovoj akciji sudjelovali su ronioci DIP Split i DIP Rijeka koji će ove godine u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kroz pilot projekt s Lučkim kapetanijama izlaziti na zajedničke intervencije.“ – istaknuo je dr. sc. Damir Trut.

Napomenuo je kako ronilačka skupina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske u svom sastavu broji više od 90 ronilaca s dugogodišnjim ronilačkim iskustvom, koji su kroz svoj ronilački staž uglavnom radili individualno, a cilj je involvirati ih kroz sustav i prilagoditi zahtjevnim ronjenjima koja se očekuju od njih.

Voditeljica projekta „Eko patrola Brijuni 2024.“, Andreja Vedrina, istaknula je važnost kontinuiranog i redovitog provođenja ekoloških akcija i izvlačenja otpada iz mora koji dolazi najčešće nakon velikih oluja, bura i juga, a otpad je predan Stručnoj službi na daljnju obradu i adekvatno zbrinjavanje.

„Želim istaknuti važnost ovakvih akcija u zaštićenim područjima, a posebno prije početka turističke sezone zbog očuvanja flore i faune, a kroz veliku medijsku vidljivost ujedno ukazujemo na adekvatno zbrinjavanje otpada na za to predviđena mjesta.“ - rekao je Rene Cipovec, instruktor ronjenja i voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske te zahvalio kolegama roniocima, članovima kluba, ratnim vojnim invalidima i gostima na pružanju podrške i sudjelovanju u provedbi eko akcije.