Novosti

11.10.2019.

Međunarodni skup povodom 100 obljetnice smrti Paula Kupelwiesera

Danas se u Nacionalnom parku Brijuni održava Međunarodni skup povodom 100 obljetnice smrti Paula Kupelwiesera u organizaciji Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile  iz Pule. Skupu prisustvuje 30-ak studenata te 20-tak profesora i znanstvenika. Sudionici će obići mjesta od posebnog značaja za Kupelwieserovo doba te prisustvovati predavanjima.

Podsjetimo se: Paula Kupelwieser (Beč, 1.2.1843. - 20.3.1919.) inženjer metalurgije, poduzetnik, dugogodišnji direktor željezara i čeličana i nekadašnji vlasnika brijunskog otočja trajno je obilježio Brijune na kojima je ostavio divljenja vrijedan neizbrisiv trag. 

U njegovo vrijeme Brijuni su iz malaričnog i opustjelog otoka postali opuštajuća oaza prirodne ljepote i spokoja te poželjno turističko odmaralište s brojnim atraktivnim sadržajima. Ovu izuzetnu preobrazbu Brijuna Paul Kupelwieser je postigao uz pomoć odabranih suradnika, ustrajnim radom i znatnim sredstvima. Tijekom nepuna dva desetljeća izgled otoka u potpunosti je promijenjen - zasađeni su deseci tisuća sadnica, izgrađeni deseci kilometara staza i puteva, podignuti gospodarski pogoni, izgrađeni hoteli kao i mnogobrojni popratni sadržaj, a otok je postao stjecište europskih i svjetskih kulturnih, znanstvenih, gospodarskih, industrijskih i aristokratskih uglednika.