Novosti

16.6.2021.

Kandidati za nagradu „Zlatna penkala“ posjetili Nacionalni park Brijuni

Hrvatska turistička zajednica organizira dodjelu nagrada „Zlatna Penkala“, koja će se po 17. put dodijeliti izabranim inozemnim turističkim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj, iznimno zahtjevnoj i teškoj turističkoj godini. Za 15 odabranih novinara, blogera i influencera iz Austrije, Belgije, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Italije, Češke, Slovačke, Nizozemske, Poljske i SAD-a, organizirano je trodnevno putovanje po južnoj Istri, uz pratnju djelatnika iz ureda Predstavništava HTZ-a u inozemstvu.

Sudionici studijskog putovanja posjetit će Pulu, Fažanu, Nezakcij, Medulin i Vodnjan. U utorak, 15. lipnja obišli su najveći otok Nacionalnog parka Brijuni, Veliki Brijun. Pod vodstvom muzejske pedagoginje Lene Puhar O'Grady upoznali su Brijune iz vremena Austro-Ugarske i Paula Kupelwiesera uz interpretativni obilazak pod nazivom „Paul Kupelwieser i zlatno doba Brijuna“. Pješke su obišli Brijunsku baru, Čufarov kamenolom i Kuću za brodice, a vlakom Kupelwieserov mir te vidikovac Javornik. U restoranu Neptun kušali su i Kupelwieserov kolač, spravljen po originalnoj recepturi iz kuharice Kupelwieserove obitelji. 

Svečana dodjela nagrada održava se u srijedu, 16. lipnja u hotelu Park Plaza Histria u Puli. Najznačajnija nagrada „Zlatne penkale“ - Grand prix dodijelit će se za najbolju reportažu tiskanog ili online medija (časopisi, novine), za najbolju reportažu elektroničkog medija (TV, radio) te za najbolju blog objavu (blogeri, društvene mreže). Domaćini i organizatori događanja su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Istarske županije te partneri na lokalnoj razini, odnosno Turistička zajednica grada Pule zajedno s ostalim turističkim zajednicama Južne Istre. Dugogodišnjom dodjelom „Zlatne penkale“ Hrvatska turistička zajednica ističe vrijednost profesionalnog pristupa pisanju i izvještavanju o Hrvatskoj u inozemnim medijima te na taj način želi zahvaliti inozemnim novinarima na doprinosu u promidžbi hrvatskog turizma u svijetu.

(Foto: Saša Miljević)