Novosti

9.4.2021.

Nacionalni park Brijuni kreirat će edukacijske programe za djecu iz Dječjeg doma "Ruža Petrović" Pula

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr.sc. Marno Milotić i ravnateljica Dječjeg doma „Ruža Petrović“ Pula Davorka Belošević potpisali su u četvrtak, 8. travnja 2021. na Velikom Brijunu Sporazum o suradnji.

Sporazumom su utvrđeni oblici suradnje vezani za organizaciju radionica, jednokratno volontiranje i team building programe na području Nacionalnog parka Brijuni, za djecu i mlade kojima Dječji dom pruža skrb. Ovakva suradnja između Dječjeg doma i Ustanove sastavni je dio programa Dječjeg doma kojim se utvrđuje potreba za uključivanjem djece i mladih u navedene aktivnosti, s ciljem odgoja i obrazovanja, edukacije, stjecanja iskustva i razvijanja potrebnih i korisnih kompetencija za sudjelovanje u društvu, te osobni razvoj i osobnu dobrobit.

Potpisivanjem Sporazuma, Javna ustanova Nacionalni park Brijuni omogućuje sustavno uključivanje korisnika Dječjeg doma „Ruža Petrović“ u svoje programe, osmišljene s ciljem promoviranja prirodnih i kulturnih vrijednosti NP Brijuni te formiranja svijesti o bogatstvu i dostupnosti nacionalne i regionalne baštine kod najmlađih uzrasta. Djeca i mladi će, u koordinaciji s edukatorima Doma, biti uključena u programe Nacionalnog parka Brijuni prilagođene njihovoj dobi i specifičnim interesima. Cilj je povećanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i kulturno-povijesne baštine kod svih dobnih skupina.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr. sc. Marno Milotić: „Raduje me potpisivanje Sporazuma i suradnja koju započinjemo s Dječjim domom Pula. Nacionalni park Brijuni već dugi niz godina provodi edukativne programe za djecu i mlade, upoznajući ih s bogatom prirodnom i kulturno-povijesnom baštinom. Temeljna funkcija rada u zaštićenim područjima je zaštita prirode i edukacija posjetitelja o zaštićenom području, ugroženim vrstama i značajnostima kulturnih, prirodnih i povijesnih dobara. Dobrobiti takvog načina rada pokazuju se osobito u ovom razdoblju, kad je zbog aktualne epidemiološke situacije preporučljivo što više vremena provoditi u prirodi i na otvorenom. Stoga ćemo djecu iz Dječjeg doma uključiti u naše brojne programe, poput volonterskih ekoloških akcija i edukacija, podižući njihovu svijest o očuvanju zaštićenih područja.“