Novosti

16.5.2022.

Interaktivna umjetnička instalacija povodom Međunarodnog Dana muzeja

Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, u Nacionalnom parku Brijuni, u crkvi Sv. Roka na Velom Brijunu otvorena je izložba Struja emocija autorice Eve Petrič. Umjetnica se na Brijunima predstavlja interaktivnom umjetničkom instalacijom koja sadrži slike iz njenog nagrađivanog projekta Gr@y Matter – Language of shadows u kojem se bavila istraživanjem komunikacijskih sposobnosti sjena. U umjetničkoj interpretaciji autorice slojevita povijest brijunskog otočja zrcali se u bogatstvu sjena kao odjeku emocija raznih ljudi koji su na Brijunima živjeli ili ga posjetili tijekom povijesti.

„Te 'sjene emocija' potiču u gledateljima katalizu vlastitih osjećaja kroz koje oni dolaze u neposredni doticaj s prošlim vremenima i naraštajima te svime što je doprinijelo aktualnoj slici brijunskog otočja“ kaže Eva Petrič.

Za potrebe ovoga rada umjetnica je iz sfere prirodnih znanosti posudila periodni sustav kemijskih elemenata, zamijenivši elemente slikama sjena koje uprizoruju emocije. Tako stvoreni periodni sustav zasjenjenih emocija predstavlja – usporedno s našim fizičkim postojanjem, sazdanim od kemijskih elemenata – naše prijelazno postojanje na razini emocija

Eva Petrič, rođena u Sloveniji, živi i radi na relaciji između New Yorka, Beča i Ljubljane, stvarajući u umjetničkim medijima fotografije, videa, performansa, instalacije i pisanog teksta. Za svoj rad predstavljen na više od 75 samostalnih i 120 grupnih izložbi diljem svijeta, nagrađena je brojnim priznanjima i nagradama.

Izložba u crkvi Sv. Roka bit će otvorena za sve posjetitelje – goste hotela i dnevne izletnike do 31. srpnja.