Novosti

6.3.2019.

Glazbeno-turistička promocija: „Razglednica iz Istre“ predstavljena Bečanima

„Razglednica iz Istre“, naslov je glazbeno-turističke promocije, održane u četvrtak navečer u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, na kojoj je Bečanima predstavljena Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Festival „Podium“ Brijuni / Fažana. Organizatori predstavljanja, koje je pobudilo izuzetno veliko zanimanje Bečana, bili su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji i Umjetnička organizacija „Podium“ iz Fažane. Promociji je bila nazočna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.
 

Goste je uvodno pozdravio savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču Domagoj Marić. Nazočnima se je obratio i direktor Podružnice Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić istaknuvši kako je Austrija važan hrvatski turistički partner, a Istra omiljena turistička destinacija Austrijanaca.
Glazbenu promociju Istre započeo je svojom čarobnom svirkom na violini Žiga Faganel, član slovenske filharmonije i „Podium“ Festival ansambla, već pri dolasku gostiju, a nastavili su je dojmljivim komornim muziciranjem visokog dometa i ostali članovi tog međunarodnog Ansambla, u raznim instrumentalnim formacijama.
Članovi ansambla, Sofija Cingula (mezzosopran), Ana Horvat (klarinet), Petra Horvat (saksofon), Žiga Faganel (violina), Matjaž Porovne (violina), Nora Schwarzberg Romanoff (brač), Alja Mandić (violončelo) i Mia Elezović (glasovir) na bečkoj su promociji Istre izveli djela poznatih svjetskih skladatelja G. Tartinija, A. Vivaldija, G. Mahlera, R. Schumanna te Ivana Josipa Skendera i Laure Mjeda Čuperjani. Za zahtjevan i raznolik program publika, u kojoj je bilo mnogo glazbenih znalaca i profesora glazbe i muzikologa, je hrvatske glazbenike nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom.
Obrativši se nazočnima umjetnička voditeljica i nositeljica ideje Festivala „Podium“ Brijuni, Fažana saksofonistica Petra Horvat je zahvalila hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, Nacionalnom parku Brijuni i bečkoj podružnici HTZ-a, koji su omogućili glazbenu promociju ovog Festivala u Beču.
 

„Cilj Podium Festivala Brijuni / Fažana kao umrežene glazbeno-scenske manifestacije lanca Podiumfestival je izgraditi mostove između tradicije i inovacije. Kao festival komorne glazbe primarno je pokrenut zbog glazbene suradnje i predstavljanja umjetnika iz Hrvatske i inozemstva“, istaknula je Horvat. Posebno je pozdravila svoje glazbene kolege iz Austrije, između ostalih i prof. Johannesa Kretza, austrijskog skladatelja i učitelja kompjutorske glazbe i glazbene teorije u Beču i jednog od zaljubljenika u Brijune i Fažanu, koji se je nazočnima također obratio s nekoliko riječi.
Na glazbenoj promociji Istre, nazočan je bio i ravnatelj JU NP Brijuni, ravnatelj Marno Milotić. U sklopu vizualne projekcije Milotić je Bečanima predstavio brijunske ljepote i najznačajnije znamenitosti Nacionalnog parka Brijuni s povijesnog, ekološkog-kulturnog i sportskog aspekta. I to od otisaka stopa dinosaura i Rimske vile u uvali Verige, Kastruma i Bazilike Sv Marije i crkava Sv. Roka i sv. Germana, preko Kupelwieserovog mira, Safari parka te brijunskog mediteranskog vrta, brijunskog podmorja, golf igrališta i drugih sportskih i turističkih lokaliteta.
Glazbeno-turistička promocija NP Brijuni i Festivala „Podium“ Brijuni / Fažana završila je prigodnim domjenkom na kojem su nazočni, uz sjajno muziciranje jazz kvinteta „Bussers“, imali priliku uživati u istarskim specijalitetima i visoko kvalitetnim vinima.