Novosti

20.10.2021.

Brijunska stara maslina osvojila treće mjesto na natjecanju Hrvatsko stablo 2021. godine

Ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021. godine započelo je 1. rujna 2021. godine otvaranjem javnog glasovanja za izbor pobjednika natjecanja. Za titulu Hrvatskog stabla 2021. godine natjecalo se 13 kandidata. Ispred JU NP Brijuni, nominirana je bila stara maslina koja je osvojila visoko treće mjesto. Na drugom mjestu se našla posljednja dama podgoračkog perivoja, dok je pobjednik ovogodišnjeg natjecanja stoljetni div u srcu Slavonije, Mamutovac u Slatini.

Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti. Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Svrha je u konačnici podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice zbog sve izraženijih klimatskih promjena.

Podsjetimo, brijunska stara maslina, posađena još u rimsko doba, bila je dio maslinika kojeg odavno više nema. Jedna je od najstarijih maslina na Mediteranu. Posebna je sorta, koja nije pronađena drugdje na svijetu. Već prvi pogled na nju otkriva da je tijekom života prkosila brojnim izazovima. Posljednji takav preživjela je 1970-ih godina kada se uslijed nevremena njeno deblo razdvojilo na dva dijela. No, ona je i dalje tu, živi kao da nikad neće prestati živjeti i podsjeća nas kako smo pred prirodom mali.

Proteklog vikenda, 16. listopada 2021. održala se i berba stare masline, zajedno s berbom maslina u brijunskom masliniku. Ove godine, stara je maslina dala ukupno 11,5 kilograma plodova, dok je ukupno s maslinama iz brijunskog maslinika ubrano 190 kg. Randman ubranih maslina na preradi iznosio je 11,93 posto, što je ukupno dalo oko 20 litara ulja.

Berba brijunskih maslina svake se godine tradicionalno provodi s ciljem edukacije posjetitelja i očuvanja tradicijske baštine.

(Foto: Zvonimir Perić)