Obilazak turističkim vlakom

Izlet Veliki Brijun

Po dolasku brodom u luku Veliki Brijun vodiči okupljaju grupe i dogovaraju program obilaska otoka turističkim vlakom i pješice.
Upoznavanje Nacionalnog parka Brijuni

Najposjećeniji brijunski izlet

Izlet započinje na istočnoj strani otoka, u centralnoj brijunskoj luci, gdje vas dočekuju stručni vodiči koji su vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije. Dio izleta osmišljen je kao jednosatna vožnja turističkim vlakićem uz obalu, do sjevera otoka, gdje je smješten Safari park. Na putu izletnici imaju prilike vidjeti teren za golf, kaštel i stare gospodarske zgrade sagrađene početkom 20. stoljeća u doba austrijske obitelji Kupelwieser.

Pogled na Mali Brijun

Prije dolaska u Safari-park, sjevernije od Velikog Brijuna vidi se i drugi otok po veličini– Mali Brijun. Na Malom Brijunu nalazi se jedna od najvećih austrougarskih utvrda na Mediteranu – Fort Brioni Minor. U ovom impresivnom zdanju građenom od 1895. do 1900. godine ljeti se odvijaju razni kulturni događaji.

Upoznavanje Nacionalnog parka Brijuni

Stalni stanovnici Brijuna

Pri dolasku u safari-park, površine približno 9 ha, imat ćete priliku upoznati i 80-ak biljojeda, uglavnom iz Afrike i Azije, ali u posljednje vrijeme i sve više autohtonih vrsta. Tijekom stanke posjetitelji se mogu družiti sa životinjama ili pak okrijepiti u café-baru Sony i Lanka.

Panoramska vožnja 

Panoramska vožnja nastavlja se po zapadnoj strani otoka. Na obzoru se pojavljuju dva brijunska otočića Vrsar i Vanga.

Prilikom vožnje posjetitelji su okruženi niskim zimzelenim raslinjem koja se naziva makija. Na otočju je registrirano oko 400 različitih biljnih vrsta, od jedinstvenih šuma crnike i lovora do prekrasnih divljih orhideja i egzotičnoga raslinja kao što su pinija, cedar i sekvoja.

Nakon zone rezidencijalnih vila, povišenom dijelu vidjet ćete austrougarsku tvrđavu Tegetthoff, a nakon toga prazne bazene zoološkog vrta koji je ovdje postojao do 1995. godine. Sukladno zakonskim odredbama, sve su zvijeri preseljene iz ovamo do zooloških vrtova u Zagrebu i Osijeku, a danas ovdje žive samo biljojedi koji slobodno šetaju posvuda. Prije sljedeće stanice posjetit ćete ostatke rimske vile u uvali Verige.

Šetnja Nacionalnim parkom

Dio programa uključuje posjet sljedećim izložbama: Izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera u crkvi sv. Germana, izložba fotografija Josip Broz Tito na Brionima, izložbi Iz sjećanja starog Austrijanca te prirodoslovnoj izložbi. Šetnja se nastavlja do Čamčarnice (Kuće za brodice) gdje se nalazi interpretacijsko-edukacijski centar u kojem posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja. Time se izlet kroz brijunski prostor i vrijeme polako primiče kraju. 

Pravila, najave i rezervacije

Napomene

Kućni ljubimci na otoku

Na otok je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce (pse je obvezno voditi na uzici). Ulaznica za pse se naplaćuje. Kućnim ljubimcima NIJE dozvoljen ulaz u zatvorene prostore (vlak, izložbeni prostori) i Safari-park.

Rezervacije i kupnja ulaznica

Individualni gosti ulaznice kupuju na https://shop.np-brijuni.hr/hr. Rezervacije za grupe su obvezne i vrše se na izleti@np-brijuni.hr.

Karta izleta

Cjenik izleta 2024.

Upoznajte Brijunsko otočje i doživite ovaj mali dio raja.
Kupi ulaznice