Brijunska soba Jamesa Joycea

Brijunska soba Jamesa Joycea

Multimedijalni izložbeni prostor „Brijunska soba Jamesa Joycea“ u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu, nastao prema ideji Damira Urbana, u organizaciji kazališta Ulysses i Nacionalnog parka Brijuni bio je otvoren u ponedjeljak, 27. srpnja 2020.

Posjetitelji su (poštujući trenutne epidemiološke propisane mjere) mogli u individualnim obilascima ili u posjetu minimalnog broja ljudi, obići prostor do 17. kolovoza od 13 do 15 sati svaki dan. Jednako tako, zainteresiranim posjetiteljima bio je omogućen ekskluzivni obilazak prostora prema unaprijed dogovorenom terminu s organizatorima.

Ovaj nezavisni izložbeni prostor sastojao se od četiri različite, međusobno povezane, prostorije, zamišljene kao Joyceova soba. Poveznica glazbe, zvučne kulise, kratkih filmova, knjiga, dokumentarnih eksponata, zapisa, igre sjena i slika u prostoru – inspiracija je Uliksom, Joyceovim djelom, njegovim svijetom, vezom s ovim prostorima i otokom, ali i nestalnom prirodom traganja, otvorenosti i stalne mijene. Work in progress podnaslov je ovoga prostora, jednako kao što je prvi naslov Finneganovog bdijenje, drugoga velikog djela Jamesa Joycea.

U izdanju Sobe 2020. godine, boraveći u ovom prostoru, osim s povijesnim kontekstom, ulomcima iz romana te podsjetnikom na začudne i malo poznate elemente iz Joyceova života, posjetitelju je, prije svega, izloženo stvaralaštvo potaknuto i inspirirano Joyceovim djelom: ekskluzivna glazba, audio-vizualni, vizualni i zvučni fragmenti u procesu stvaranja multimedijalnog projekta Uliks – koji će sljedeće godine biti izveden na brojnim lokacijama otoka Mali Brijun. Damir Urban, Selma Spahić, Nigel Osborne, Livija Pandur, Zijah Sokolović – neki su od autora. Projektu Sobe priključio se i strastveni poznavatelj Joyceova djela, anglist i osnivač festivala Bloomsday Croatia, Igor Jurilj, kao stručni suradnik, ali i kao autor work in progress koncepta jedne od prostorija.

Soba je prilika i mjesto pristupa jednom od poglavlja Uliksa, točnije, odraz je trenutnog razvojnog mjesta pojedinačnog umjetnika, kroz izložene radove u nastajanju, ali i kroz događanja uživo i online streaming uprizorenog fragmenta u stvaranju. Tako, već prvo događanje uživo bilo je na samome otvaranju u vidu glazbenog performansa do sada nepoznate glazbene cjeline koju je za ovaj prostor komponirao Damir Urban. Umjetnici koji su nastupili su: Matija Ferlin, Nigel Osborne, Clea Friend i Zijah Sokolović. Događanjima u prostoru Joyceove sobe imali su priliku prisustvovati i gledatelji putem društvenih mreža prateći streaming – online video prijenos.

More info

IZDVOJENO

Predstavljena knjiga Borne Vujčića: „Od prvog čina“ – 20 godina kazališta Ulysses

Promocija knjige „Od prvog čina – 20 godina kazališta Ulysses“ Borne Vujčića, u nakladi kazališta Ulysses održana je u ponedjeljak, 10. kolovoza u 12:00 sati u Prosperovom vrtu na Velikom Brijunu. Knjigu su predstavili ravnatelj kazališta Ulysses i nakladnik Duško Ljuština, novinar Saša Leković, autor Borna Vujčić te glumice Ksenija Marinković i Dijana Vidušin. Kad su 2001. godine Rade Šerbedžija i Borislav Vujčić osnovali kazalište Ulysses, Borna Vujčić imao je sedam godina. Došao je toga ljeta na otok sa svojim roditeljima i u prvoj produkciji Ulyssesa, predstavi Kralj Lear, zajedno s drugom djecom glumaca i autora predstave prilično nevoljko igrao jednog od dvorskih dječaka. Na naslovnici ove knjige vidimo ga u tom kostimu Jagode Buić, s pogledom na brod koji premijernu publiku prvi put vozi na Mali Brijun. Osim povijesti Ulyssesa, autor iznosi niz zrelih digresija o teatru, umjetnosti, pa i životu općenito – dajući jasno do znanja koliko je neizostavnu ulogu u njegovom osobnom i umjetničkom razvoju imalo Kazalište Ulysses.

U sklopu Brijunske sobe Jamesa Joycea održana izvedba „Meditacije o migraciji ili o vrtu koji nije vrt“

U sklopu Brijunske sobe svakog se tjedna predstavi jedan od umjetnika koji održi izvedbu uživo, koja se online prenosi na društvenim mrežama. U ponedjeljak, 10. kolovoza u Prosperovom vrtu na Velikom Brijunu redatelj i izvođač Matija Ferlin u suradnji s glumicom Dijanom Vidušin održao je kratku izvedbenu formu pod nazivom "Meditacija o migraciji ili O vrtu koji nije vrt", inspiriranu 17. poglavljem Joyceovog romana Uliks. Ferlin na poetičan način otvara prostor kolektivne meditacije duboko uronjen u intimne meditacije na temu migracije, odlaženja i prelaženja, koristeći formu pitanja bez odgovora, gradeći time otvoreno polje nestalnosti, nesigurnosti i čuđenja. Ulomci i ilustracije ove izvedbe bit će nadalje izloženi u Sobi Jamesa Joycea te tako postati sastavnim dijelom work in progress izloženih autorskih radova.

Izvedba autora Matije Ferlina peta je u nizu kratkih izvedbi za publike uživo i online u okviru programskog izdanja 2020. Jamesa Joycea Brijunske sobe – work in progress. Prije njega različite razvojne etape svoga autorskog rada na multimedijalnom projektu Uliks, čija premijera je predviđena za 2021. godinu, predstavili su 27. srpnja Damir Urban, 30. srpnja Zijah Sokolović, 1. kolovoza Milan Pleština i 7. kolovoza Nigel Osborne, Clea Friend and Jonathan Walton.Rade Šerbedžija premijerno odigrao predstavu "Moj obračun s njima" Miroslava Krleže

U sklopu 20. sezone kazališta Ulysses 15. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu održana je premijera predstave “Moj obračun s njima” Miroslava Krleže, u izvedbi Rade Šerbedžije.
Radi se o obnovljenoj i nadopunjenoj verziji predstave, nastale prema polemičkim zapisima Miroslava Krleže, koja je prvi put, u izvedbi Rade Šerbedžije i režiji Dine Radojevića, postavljena davne 1974. godine. Nakon višegodišnje stanke, ponovno je izvedena 2007. godine na otvorenju 7. sezone kazališta Ulyssses, u Prosperovom vrtu na Velikom Brijunu.
Izmijenjeni i osuvremenjeni tekst predstave govori o mnogim društvenim pojavama, političkim pitanjima i problemima o kojima je Krleža pisao od 1914. pa do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali i općenitim pitanjima egzistencije, politike, morala i umjetnosti.