OSNOVAN 1. STUDENOGA 1983. GODINE

40. obljetnica Nacionalnog parka Brijuni

Velika i važna godišnjica

Brijunsko otočje proglašeno je Nacionalnim parkom 1. studenoga 1983. godine. Prvi izletnici na otočje dolaze u proljeće 1984. Novija povijest Parka započela je dolaskom velikog vizionara, austrijskog industrijalca Paula Kupelwiesera 1893. godine. Dugogodišnja zaštita brijunskog otočja i podmorja učinila ga je posebnim i vrlo vrijednim, iznimno bogatim kulturnom i prirodnom baštinom, ali i čudesnim te u dijelovima netaknutim područjem.

Tijekom 2023. godine slavimo veliku i važnu, 40. obljetnicu osnutka Nacionalnog parka Brijuni. Brijunsko otočje proglašeno je Nacionalnim parkom 1. studenoga 1983. Prvi izletnici na otočje dolaze u proljeće 1984. Danas Brijunsko otočje posjećuje oko 200 000 posjetitelja godišnje. 

Razdoblje prije proglašenja Nacionalnog parka Brijuni bilo je obilježeno različitim razdobljima blagostanja i bogatstva, ali i bolesti i siromaštva. Prije 120 milijuna godina Brijunima su šetali dinosauri, dok u doba neolita započinje život stanovništva. Dolazak prvih stanovnika na otok Veliki Brijun obilježava početak oblikovanja otočja. 

Od bogatog rimskog doba do velikog siromaštva i bolesti u doba ekspatriranja kamena i malarije, Brijuni su prolazili uspone i padove. 

Novija povijest Parka započinje dolaskom velikog vizionara, austrijskog industrijalca Paula Kupelwiesera koji 1893. godine kupuje Brijune. Pomalo su nevjerojatni zahvati koje je Kupelwieser učinio na brijunskome otočju - oslobađanje od malarije, čišćenje travnjaka od otpadnoga kamena iz kamenoloma, krčenje makije, pošumljavanje, izgradnja luke u koju se prije moglo uploviti isključivo tijekom plime, izgradnja vila i luksuznih hotela, bazena s grijanom morskom vodom, konjičkog trkališta, igrališta za tenis, osnivanje prvog zoološkog vrta... 

Dugi niz godina Brijuni su bili poznato ljetovalište te otok zabave i sporta.

Tijekom Drugoga svjetskog rata na Brijune umjesto europske elite dolaze mornaričke snage. Po kapitulaciji Italije 1943. na otočje dolazi njemačka vojska, zbog koje savezničke snage bombardiraju Veliki Brijun te razaraju njegova urbana i privredna dobra. 

Od 1949. Brijuni djeluju kao rezidencija predsjednika Tita. Josip Broz Tito nailazi na razorene objekte, oštećenu infrastrukturu i posječenu šumu. U njegovo vrijeme Brijuni se obnavljaju, grade se objekti, obogaćuje se flora i fauna te provode arheološka istraživanja. Od 1949. do 1983. otočje je bilo pod posebnim sigurnosnim režimom i nedostupno turistima.

Dugogodišnja zaštita brijunskog otočja i podmorja učinila ga je posebnim i vrlo vrijednim, iznimno bogatim kulturnom i prirodnom baštinom, ali i čudesnim te u dijelovima netaknutim područjem.

Obilježavanje 40. obljetnice

Edukacija zaposlenika

Povodom obilježavanja 40. rođendana Nacionalnog parka Brijuni, prvi koji će imati priliku proslaviti biti će zaposlenici Nacionalnog parka. Obzirom da upravo oni svakodnevno pridonose zaštiti, očuvanju i promoviranju Parka, najispravnije je tako započeti i proslavu koja će trajati do kraja 2023. godine. Djelatnicima će biti omogućen izlet i obilazak Nacionalnog parka Brijuni uz stručno vodstvo biologa i arheologa s ciljem predstavljanja vrijednosti prirodne i kulturne baštine Nacionalnog parka Brijuni. 

Edukaciju djelatnika zaključujemo govorom v. d. ravnatelja Eduarda Kolića, dr. med. vet. te druženjem uz prigodni domjenak. 

Walk and Talk ture

U lipnju 2023. godine započinju Walk and Talk ture uz stručno vodstvo Odsjeka za zaštitu prirode i edukaciju Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.  Pješačke ture po otoku Veliki Brijun uz stručno vodstvo održavat će se svake subote u lipnju. Posebna edukativna vodstva namijenjena su odraslima s ciljem približavanja vrijednosti Brijuna lokalnoj zajednici uz poseban program izleta, kakav dosad još nismo imali u programu. Trajanje izleta je od 9:00 do 13:00 sati. 

Veličina grupe je max. 30 posjetitelja, a točna zahtjevnost i predviđena kilometraža hodanja naglašena je za svaku pojedinu turu. Vodstva su na hrvatskom jeziku. 

Raspored: 

  • 3. lipnja 2023. Šetnja kroz brijunsku povijest
  • 10. lipnja 2023. Čufarova staza i staza vidikovaca
  • 17. lipnja 2023. Podvodni svijet Brijuna
  • 24. lipnja 2023. Poučna staza Zelenikovac

Program i opis ture

Predavanja u Fažani

Predavanja iz područja prirodne i kulturne baštine Nacionalnog parka Brijuni, u popodnevnim/večernjim satima u Fažani. Predviđena su 4 predavanja tokom tjedna u studenom 2023., namijenjena odraslima iz lokalne zajednice.

Kongres JU NP Brijuni

Povodom proslave 40. obljetnice osnutka Nacionalnog parka Brijuni, Javna ustanova organizira kongres tijekom kojeg će se prezentirati najvažnija istraživanja prirodne i kulturne baštine. Rezultate istraživanja prezentirat će stručnjaci i istraživači koji su sami radili na prikupljanju informacija te svatko u svom području doprinijeli stvaranju vrijedne baze podataka koja direktno ukazuje na veliku vrijednost Nacionalnog parka. 

Kongres organizira Javna ustanova Nacionalni park Brijuni na otoku Veliki Brijun i održat će se u jesen 2023. godine.