Aktivnosti parka

11.1.2021.

Snimanje torpedo baterije na Malom Brijunu

Svi smo, nažalost, svjedoci velikih klimatskih promjena koje su posljedice globalnog zatopljenja, no rijetko njihov utjecaj povezujemo s kulturnim dobrima.

Cijeli je niz kulturno-povijesnih lokaliteta u Nacionalnom parku Brijuni, ponajprije onih arheoloških, koji su stalno izloženi djelovanju vremenskih nepogoda. Kulturna dobra smještena na obali ili tik uz more sve teže odolijevaju jakim nevremenima, koja su sve češća.

Jedan od takvih lokaliteta koji je posebno pogođen jest torpedo baterija na otoku Mali Brijun, kao jedina austrougarska baterija za lansiranje torpeda ne samo kod nas već i na cijelom području koje je obuhvaćala Austrougarska država, s važnom ulogom zaštite pulske luke, tada glavne ratne luke austrougarske mornarice.

Radi se o prizemnoj građevini građenoj 1910. godine od klesanog kamena u kombinaciji s betonom i armiranim betonom, s osmatračnicom sa čeličnom kupolom na gornjoj etaži. Nešto iznad razine mora nalaze se željezna vrata za ispaljivanje torpeda, a sa sjeverne i sjeverozapadne strane zaštićena je jakim nasipom od zemlje, betona i klesanog kamena.

Snažno nevrijeme još je u veljači 2016. te 2017. jako oštetilo nasip što je zahtijevalo hitnu intervenciju zbog zaštite građevine od daljnjeg propadanja i potpunog uništenja. Snažni valovi uništili su dio temelja rađenog od klesanih kamenih kvadara koji se nalaze u moru te je tijekom 2017. i 2018. provedena podvodna sanacija potpornog zida.

Nakon sanacije podvodnog dijela potrebno je nastaviti s hitnom građevinskom sanacijom dijela nad morem kako bi se spriječilo daljnje uništavanje.

U iščekivanju boljih vremena u smislu iznalaženja dostatnih sredstava za potrebnu sanaciju, iznos odobren od Ministarstva kulture je preusmjeren izradi specifične dokumentacije, a sve u svrhu preciznog uvida u stanje objekta i razinu oštećenosti.

Ovakav način izrade dokumentacije moguć je korištenjem suvremene tehnologije i procesa, laiku kompliciranih naziva: radilo se, naime, sveobuhvatno terestičko, aerofotogramterijsko, lasersko i podvodno snimanje objekta torpedne baterije s procjenom stanja ispod vodene površine.

U sklopu projekta, provedeno je lasersko 3D skeniranje te izrađen terestički 360 snimak i aerofotogrametrijski SFM snimak. Nadalje, izrađena je kontinuirana fotografija pojedinačnih dijelova vanjske fasade objekta, kao i pregled podvodnog vertikalnog transekta svih obalnih zidova.

Sve navedeno izrađeno je u relativno kratko vrijeme, a dokumentacija koja je rezultat tih svih mjerenja poslužit će za kvalitetno i ispravno planiranje budućih zahvata na objektu.

Nadamo se, u bliskoj budućnosti, kako bismo ovo vrijedno kulturno dobro imali prilike predstaviti uživo, a ne samo kroz virtualnu stvarnost.

Radove je sredinom prosinca ove godine izvela tvrtka Vectrino d.o.o. iz Rijeke.

Tekst: Lena Puhar O'Grady, NP Brijuni

Fotografije i video ustupila tvrtka Vectrino d.o.o.