Aktivnosti parka

25.4.2023.

Obrubljena kornjača

OBRUBLJENA ČANČARA

Testudo marginata

RAZRED REPTILIA
RED TESTUDINES
PORODICA TESTUDINAE


JESTE LI ZNALI?

Obrubljena čančara vrsta je kopnenih kornjača endemskih na području južnoeuropskih država kao što su Grčka, Italija i Albanija. Najveće su europske kopnene kornjače s dužinom oklopa do 35 cm, a težinom do 5 kg.

Crna boja oklopa pomaže im u preživljavanju, zato što upija više sunca te tako održava tjelesnu temperaturu stabilnom.

RASPROSTRANJENOST

Slika 1. Rasprostranjenost obrubljena čančara

STANIŠTE
Moguće ih je vidjeti u raznim staništima, od kamenitih obronaka do livada, šuma i šikara, iako preferiraju planinska područja zbog čega se mogu pronaći i na visinama do 1.600 m.

ŽIVOTNI VIJEK
Mogu živjeti od 100 do 140 godina.

AKTIVNOST
Rano ujutro izlaze na sunce i griju se kako bi podigle tjelesnu temperaturu, a zatim traže hranu. Tijekom vrućih dana, nakon hranjenja se vraćaju u svoja skloništa koja ponovo napuštaju u popodnevnim satima.

Po prirodi su mirni i opušteni iako u divljini mogu biti teritorijalni. Iako ih se teško razljuti, ukoliko ih se u zatočeništvu adekvatno ne hrani mogu postati agresivni te napasti ukoliko se osjete ugroženima.

ODREĐIVANJE SPOLA I RAZMNOŽAVANJE
Mužjaci su veći, imaju duži rep koji je zadebljan pri korijenu, a donji dio oklopa je blago udubljen.

Mužjaci s velikim zanimanjem prate ženke, obilaze ih, grickaju i pokušavaju se popeste na njih. Tijekom kopulacije mužjak se glasa širom otvorenih usta pokazujući crveni jezik.

Tijekom parenja ženka se umiri i držeći glavu na stranu gleda u usta mužjaka, što ukazuje na to da crveni jezik služi kao neka vrsta signalizacije. Ženka pomiče glavu sa jedne na drugu stranu u ritmu mužjakova glasanja.

Nakon kopulacije ženka traži prikladnu lokaciju za polaganje jaja. Dubina rupe za gnijezdo ovisi o dužini stražnjih nogu ženke; ukoliko je podloga pretvrda za kopanje ženka ispušta vodu iz analne žlijezde kako bi ju omekšala.

Ženke polažu okrugla jaja tvrde ljuske u svibnju ili lipnju. Izliježu oko 15 jaja po gnijezdu a period inkubacije je oko 100 dana.

U divljini, izlegnuta jedinka ostaje ispod površine zemlje prvih dva tjedna, gdje je sigurna od predatora a hrani se ostacima žumanjčane vrećice.

PREHRANE

Obrubljene čančare su biljojedi čija se prehrana sastoji od biljaka autohtonih Mediteranskom području.

UGROŽENOST

Slika 2. Kategorija ugroženosti prema IUCN (procjena crvenog popisa, 2004).


Tekst: Francisca Lopes i Dorotea Ćosić