Aktivnosti parka

24.1.2023.

Lankina dnevna rutina

Sigurno si nakon posjeta Safari parku ostao očaran našom Lankom. Zainteresirano promatrao koliko je velika ali ujedno i tiha i spretna, kako njene oči nisu ni malo slične očima divlje životinje već više nalikuju očima tvog ljubimca. Lanka nikoga ne ostavlja ravnodušnim i baš svaki put napustiš Brijune prepun pitanja i s velikom željom da saznaš kako to izgleda dan kod Lanke, je li sama, što jede, tko se s njom bavi i što je čini sretnom.

Čast nam je provesti te kroz dan zajedno s Lankom i drago nam je što ćemo odgovoriti na neka pitanja i zasigurno otvoriti prostor za mnoga druga!

Lanka svoje jutro započinje doručkom, baš kao i svatko od nas. Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu pa se tako Lankin doručak sastoji od povrća i sjena. Nakon doručka se s Lankom druže njeni timaritelji, educirani djelatnici koji po isplaniranom programu s Lankom provode trening. Timaritelji su njeni najbolji prijatelji, osobe na koje uvijek može računati.

Trening slonice provodi se radi mobilizacije zglobova, poticanja interakcije i ponajviše zbog veterinarske prakse odnosno trenira se sa ciljem da se po dolasku veterinara Lanka ne uplaši, razumije naredbe i tako lakše prihvati zadatke i surađuje. Pri treningu radi se na podizanju pojedinačnih nogu radi pregleda stanja noktiju i stopala, radi se na podizanju i spuštanju glave - praksa koja se izvodi prilikom vađenja krvi. Posebno se treniraju naredbe kao što su ''dođi'' i ''nazad'' koje olakšavaju svakodnevni rad te naredba ''preko'' gdje Lanka ima zadatak da sa sve četiri noge pređe preko vodoravnog debla u cilju poticanja interakcije i mobilizacije. Baš kao i kućni ljubimci, Lanka voli dobiti nagradu za dobro odrađen trening, koristi se kliker ali su naravno njene najdraže nagrade briketi i voće – njih posebno voli.

Nakon treninga slijedi zasluženi ručak! Kako bi ''začinili'' rutinu te dodatno stimulirali mozak, ručak ne dobiva ''na tanjuru'' već se on servira tako da ga timaritelji sakriju po raznim dijelovima nastambe s ciljem da Lanka provede što više vremena tražeći hranu, a time se rutina hranjenja približava što je više moguće rutini koju bi imala u divljini. Nakon ručka, u točno određeno vrijeme, Lanka dobije drugu porciju sjena ili slame u posebno osmišljenoj mreži za hranjenje. Uloga mreže je ta da ne bude prebrza čime se produžuje vrijeme hranjenja, ali najviše nam je bitno da se hranjenje odvija tako da Lanka jede sa određene visine, istežući surlu, što bi prakticirala i u prirodi. Surla je jako vrijedan zanimljiv dio tijela slonova, sastoji se od 40.000 mišića što je čini jako snažnom no sam vrh surle je toliko osjetljiv da može manevrirati jednakom delikatnošću kao ljudi prstima.

Poslijepodne, dobije porciju briketa koja se sakriva u razne igračke koje potiču razvoj, takozvane ''enrichment'' elemente. Enrichment ili obogaćivanje životnog prostora je proces u kojem se potiče prirodno ponašanje divljih životinja te zadovoljava fizičke i psihičke potrebe vrste. Objekti koji se pritom unose u njihovu okolinu imaju za cilj povećati raznolikost u obrascima ponašanja i poticanje ponašanja karakterističnih za vrstu u divljini. Obogaćivanje životnog prostora povećava njihovu dobrobit i blagostanje. Na taj se način pokušava nadoknaditi nedostatak prirodnog staništa i povećati kvaliteta života.

Kako se slonovi vole češkati tako je jedan od enrichment elemenata labavo zavezana špaga koju Lanka po potrebi može podići i počešati si gornji dio tijela. Može biti veći bazen napravljen kako bi se mogla okupati ili mali bazen iz kojeg uvijek ima svjež izvor vode. Mogućnosti su bezbrojne i uključuju razna debla, bove sa rupama, bokobrane, gume vatrogasnih automobila, lopte i mnoge druge elemente koje možete vidjeti i u Lankinoj nastambi tijekom posjeta. Često, Lanku volimo iznenaditi brstom, odnosno lisnatim granama stabala koje jako voli brstiti. Ljeti ima i posebno dizajnirane prskalice koje služe tako da se može osvježiti ili koje naprave blato kojim se rado posipa. Enrichment elementi za Lanku i općenito za ovu vrstu trebaju biti teško lomivi i funkcionalni kako bi se uklonila bilo kakva mogućnost ozljede.

Svakog dana, i ljeti i zimi prije sumraka Lanku smještamo u njenu zimsku nastambu. Zimska nastamba je zatvorena kućica u kojoj mora obitavati po noći radi pada temperature. Grijana je zimi čime postaje vrlo poželjna pri niskim temperaturama a u njoj uvijek pronalazi, između ostalog, jednu od njenih voljenih poslastica – mekinje.

Tekst: Dorotea Ćosić

Autor fotografija: JU NP Brijuni