Novosti

26.10.2021.

Morske kornjače Ella-Ravka i Martin vraćene u prirodu

Jesenska manifestacija povratka morskih kornjača u prirodu održana je u Nacionalnom parku Brijuni, u utorak, 26. listopada 2021. godine u uvali Slana na Velikom Brijunu. U more su vraćene dvije oporavljene glavate želve (𝗘𝗹𝗹𝗮 𝗥𝗮𝘃𝗸𝗮 i 𝗠𝗮𝗿𝘁𝗶𝗻). U otvorenom bazenu NP Brijuni oporavljala se Ella-Ravka, dok se Martin nalazio u otvorenom bazenu Aquariuma u Puli. Uz predstavnike NP Brijuni i Aquariuma, počasni gosti vraćanja kornjača u more bili su usvojitelji kornjača Brigitte i Heinz Ernst iz Njemačke te Tisa iz Slovenije, posjetiteljica NP Brijuni.

Tradicija se nastavlja u suradnji NP Brijuni, koji posjeduje rehabilitacijski bazen na otvorenom za oporavak velikih jedinki glavatih želvi unutar Safari parka, te Aquariuma Pula d.o.o., unutar kojeg djeluje Centar za oporavak morskih kornjača. Pod skrbi Centra ostaje morska kornjača Mini Koko, dok će djelatnici NP Brijuni i dalje skrbiti o Luki-Amadeu, velikom mužjaku s teškom ozljedom lubanje.

𝗘𝗹𝗹𝗮-𝗥𝗮𝘃𝗸𝗮 pronađena je u uvali Jazine blizu Zadra te je prošla kroz najduži period oporavka (od 18. 6. 2020.). Teške ozljede oklopa (desni rub te duboka posjekotina po sredini) zadobila je uslijed naleta brodice te je dugo bila pod posebnom skrbi (terapije antibioticima te svakodnevno ispiranje i mazanje rane). Ozljeda je u potpunosti zacijelila.

𝗠𝗮𝗿𝘁𝗶𝗻 je manja jedinka, stigla je u Centar 21. 4. 2021. iz uvale Sv. Martin na Malom Lošinju. Po dolasku u Centar, smješten je u jedinicu intenzivne njege. Zbog pronalaska ribarske udice u jednjaku, Martin je nedugo nakon dolaska u Centar podvrgnut operaciji. Budući da je zacjeljivanje rane teklo bez većih problema, početkom lipnja premješten je u vanjski rehabilitacijski bazen akvarija. Poput ostalih, Martin je potpuno oporavljen vraćen u more.

Victoria je mlada jedinka (dobila ime po nalazniku) oklopa 21 cm dužine i težine svega 1,3 kg. Pronađena je 2,5 milje zapadno od Brijunskog otočja tijekom terenskog rada koji su provodili djelatnici Centra za istraživanje mora iz IRB-a, Rovinj. Prilikom transporta uočeno je da je jedinka iz ustiju ispustila ribarsku sajlu duljine cca 6 cm. Jedinka je ujedno bila vidno neuhranjena i prekrivena obilnim obraštajem. Victoria je pri dolasku očišćena, pregledana i obilno nahranjena. Nakon kratkog boravka u Centru, Victoria je povratila snagu za povratak u divljinu.

𝗟𝘂𝗸𝗮-𝗔𝗺𝗮𝗱𝗲𝗼, spolno zreli mužjak, stigao je s Korčule u Centar 19. 7. 2021. s velikom ozljedom glave i poremećajem plovnosti (plutanje na površini vode). Nakon dvadesetak dana intenzivne terapije, Amadeo se počeo samostalno hraniti, a krajem kolovoza počeo je sam uzimati hranu. Ozljeda glave je postepeno zacijelila i više ne zahtijeva svakodnevni tretman, no zbog daljnjih problema s plovnošću prenesen je u otvoreni bazen NP Brijuni.

𝗠𝗶𝗻𝗶 𝗞𝗼𝗸𝗼 je najmanja jedinka ikad u Centru (težine 85 g i duljine oklopa 8 cm), a stigla je u veljači 2021. sa uvale Javić na Korčuli, u kritičnom stanju i s ozljedom lijevog oka. Trenutno se nalazi u unutrašnjem bazenu Aquariuma pod UV svjetlosti s težinom od 400 g i duljinom oklopa od 13 cm. Ipak za vraćanje u more pričekat će sljedeću godinu, kada još malo naraste i ojača.

NACIONALNI PARK BRIJUNI JE OPORAVILIŠTE ZA DIVLJE ŽIVOTINJE

Prema Odluci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Nacionalni park Brijuni je oporavilište za divlje životinje. Odabran je upravo kao oporavilište za morske kornjače jer ima uvjete zbrinjavanja i provođenja skrbi za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode, s područja Republike Hrvatske, koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene ranjene ili otrovane, te ih privremeno drži u oporavilištu u svrhu njihovog liječenja, oporavka i skrbi s ciljem povratka u prirodu. Također, NP Brijuni je i oporavilište za ptice pjevice, grabljivice, papigašice, fazanke i patkarice te kopnene i slatkovodne kornjače koje su zaplijenjene ili oduzete temeljem odredbi Zakona o zaštiti prirode i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

O PROJEKTU „UNAPRJEĐENJE OPORAVILIŠTA ZA DIVLJE ŽIVOTINJE U AQUARIUMU PULA“

Bioraznolikost na globalnoj razini prolazi kroz drastične promjene s neizvjesnim prognozama te je njeno očuvanje glavni cilj Strategije EU o bioraznolikosti. Iz tih se razloga javila potreba za uspostavom kvalitetne infrastrukture uz stručni kadar koji će omogućiti bolji oporavak zaštićenih životinja u ugovorenim oporavilištima, ali i na državnoj razini. Ovaj je projekt usmjeren ka unapređenju oporavilišta unutar utvrde Verudela u Puli. Projekt provodi Aquarium Pula d.o.o., tvrtka koja 20 godina djeluje u utvrdi Verudela i vodi akvarij otvoren za javnost. Aquarium Pula oporavilište je za kopnene i slatkovodne kornjače, guštere te neotrovne zmije dok je partner u projektu, udruga Morski obrazovni centar Pula zadužena za skrb i liječenje morskih kornjača.

PROTOKOL ZA DOJAVU

Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Državni zavod za zaštitu prirode uspostavio je Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluje, osim ovlaštenih veterinarskih ambulanti, Veterinarskog fakulteta, Hrvatskog veterinarskog instituta i Morski obrazovni centar u Puli. Osnovni broj kojem se mogu obratiti svi koji naiđu na ozlijeđenu ili uginulu kornjaču je 112 - Državna uprava za zaštitu i spašavanje.