Drugi najveći otok brijunskog arhipelaga

Izlet Mali Brijun

Po dolasku brodom u luku Mali Brijun vodič okuplja sve posjetitelje i dogovara program obilaska otoka pješice.
Nova ponuda izleta za posjetitelje Nacionalnog parka Brijuni

Otok Mali Brijun otvoren za posjetitelje

Izlet započinje dolaskom posjetitelja u luku otoka Mali Brijun, gdje ih dočekuje stručni vodič na odabranom jeziku. Izlet je avanturističkog tipa, te su za obilazak potrebni udobna obuća i odjeća te se preporuča da posjetitelji imaju dovoljno tekućine.

Program

Kreće se jednosatnim obilaskom poučne staze "Brijunske kamene priče", nakon čega se pješice nastavlja do tvrđave Fort Brioni Minor. Obilazak tvrđave traje sat vremena. Pri završetku obilaska, posjetitelji sa vodičem odlaze do predivne uvale gdje je predviđeno kupanje i uživanje u čarima otoka. Povratak u Fažanu po plovidbenom redu. 

Napomene

VAŽNO!

Težina izleta - srednje težak

Izlet nije primjeren za osobe koje slabije hodaju ili teže se kreću. Staza nije pogodna za vožnju dječjih i invalidskih kolica. Za ovaj izlet obavezna je obuća prikladna za hodanje/planinarenje po šumovitom i neravnom terenu - čvrsta i stabilna obuća te odjeća prilagođena boravku u prirodi i trenutnim vremenskim prilikama. 

Posjetiteljima se preporuča da imaju barem jednu bocu vode sa sobom. 

Kućni ljubimci na otoku

Na otok je dozvoljeno dovoditi kućne ljubimce (pse je obvezno voditi na uzici). Ulaznica za pse se naplaćuje. 

Rezervacije i kupnja ulaznica

Individualni gosti ulaznice kupuju na https://shop.np-brijuni.hr/hr. Rezervacije za grupe su obvezne i vrše se na izleti@np-brijuni.hr.

Cjenik 2023.

Cjenik 2023 - izmjena

ORGANIZIRANI OBILAZAK MALOG BRIJUNA TRENUTNO NIJE DOSTUPAN.

Poučna staza "Brijunske kamene priče"

Poučna staza bogatog sadržaja nastala je u sklopu projekta KAMEN-MOST, koji se provodio u okviru Europske teritorijalne suradnje Slovenija – Hrvatska od 2007. do 2013. godine. Cilj projekta očuvanje je baštine i osvješćivanje o tradicionalnim tehnikama, eksploataciji i upotrebi kamena. Na Malom Brijunu dominiraju divlja priroda, kamenolomi i fortifikacije te je ova staza pravi dragulj u otkrivanju potpuno različitih sadržaja, drugačijih od onih na Velikom Brijunu. Na stazi vas čeka 15 edukativnih ploča, uz ugodnu šetnju od 2,5 kilometara. Moći ćete uživati u brojnim elementima, od onih geoloških, tehničkih, građevinskih, povijesnih, fortifikacijskih te etnografskih.

Staza vas vodi od glavne luke prema sjevernoj strani otoka, rtu Glavina. U ovom svojevrsnom putovanju kroz vrijeme vratit ćete se čak 2,3 milijarde godina unatrag. Ako se umorite tijekom šetnje i poželite u miru promisliti i razmisliti o svemu viđenom, moći ćete to učiniti u hladovini na posebno uvučenim mjestima duž linije kamenoloma.

Fort Brioni Minor

Od brojnih sačuvanih austrourgarskih objekata vojno-obrambenog sustava najviše se ističe Fort Brioni Minor, koji nedvojbeno dominira otokom Mali Brijun. Fort Brioni Minor je uz Fort Tegetthoff na Velom Brijunu činio najzapadnije utvrde prvog sustava obrane austrougarske ratne luke u Puli. Utvrda se gradila tijekom posljednjih pet godina devetnaestog stoljeća te je nakon završetka gradnje postala najvećom austrougarskom utvrdom na Jadranu. Na brijunskom otočju nalazilo se još četiri tvrđave.

Dimenzije utvrde iznosile su 175 x 90 m, a u njoj je boravila posada od 12 časnika i 530 vojnika. Utvrda se prostire na površini od 15.750 m2, a štitilo ju je 20 topova velikog dometa.

U posljednje vrijeme utvrda se koristi tijekom turističke sezone kao pozornica kazališta Ulysses na kojoj se prikazuju predstave poput Kralja Leara, Medeje, Hamleta, Tesla Electric Companyja i Pijane noći 1918.