Bogato i sačuvano podmorje

Podvodna poučna staza

Podvodna poučna staza u uvali Verige na istočnoj strani Velog Brijuna predstavlja jedinstveni doživljaj prirodnih i arheoloških vrijednosti iznimno bogatog i sačuvanog podmorja NP Brijuni.
Bogato i sačuvano podmorje

Jedinstven doživljaj prirodnih i arheoloških vrijednosti

Staza dužine 500 m

Staza, dužine oko 500 m, nije zahtjevna i namijenjena je posjetiteljima svih dobnih skupina koji znaju plivati i koristiti se maskom i disalicom. Obilazak traje 45 minuta i obuhvaća plivanje i podvodno razgledavanje na malim dubinama uz audiovodič i edukacijske ploče na doživljajnim točkama. Prezentirani su iznimno vrijedni sadržaji koji se mogu vidjeti isključivo uranjanjem u more, poput poznatog hidroarheološkog lokaliteta - dijela antičkog kompleksa raskošne rimske vile iz 1.st. koji se zbog podizanja razine mora nalazi pod vodom. Mogu se vidjeti i brojne populacije riba, trpova, ježinaca, algi, morskih spužvi, rakova i školjkaša, od kojih posebno ističemo plemenitu perisku, rijetku i strogo zaštićenu mediteransku endemsku vrstu.

Stručno vodstvo s kopna putem radio prijemnika na disalicama

Pored vizualne percepcije, posebnost obilaska čini audio doživljaj u moru. Putem posebnih disalica s ugrađenim prijemnikom, posjetitelji tijekom razgledavanja u moru slušaju stručno vodstvo s kopna. Informacije se putem radio frekvencije odašilju s kopna prema disalicama, a zvuk se prenosi vibracijama i kondukcijom preko kostiju. Audio vodstvo dostupno je na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku, a popraćeno je i glazbenom podlogom.

Radi očuvanja flore i faune podmorja te spriječavanja bilo koje vrste ugrožavanja morskog živog svijeta i hidroarheoloških lokaliteta, obilazak podmorske poučne staze provodi se isključivo u malim skupinama. Djeca do 12 godina starosti trebaju biti u pratnji odrasle osobe. Posjetiteljima je osigurana potrebna ronilačka oprema (maske i disalice), uz mogućnost najma fotoaparata za podvodno slikanje.

Ovisno o vremenskim prilikama, doživljajna staza u Verigama otvorena je od polovice travnja do polovice listopada. Informacije na sport@np-brijuni.hr, 099 808 1945

Podvodno poučna staza