Osobe koje morate upoznati

Paul Kupelwieser, (1843.-1919.)

Austrijski industrijalac i stručnjak za čelik koji je 1893. kupio malarične Brijune i preobrazio ih u mondeno ljetovalište i lječilište.
Kada je prvi put došao na otok, u luci u koju je bilo moguće uploviti samo za plime, nalazilo se svega nekoliko zgrada, hrpe kamenog krša iz kamenoloma, a od raslinja tek čempres, lovor te nekoliko starih stabala maslina i duda.
Dvadesetak godina kasnije u luci je niknulo hotelsko naselje s pet hotela i bazen s grijanom morskom vodom te svi popratni sadržaji. Provedena je asanacija, uređeni su parkovi i šume, arheološki lokaliteti, zoološki vrt i farma nojeva. Na otoku je bilo i moderno poljoprivredno dobro s  proizvodnjom mliječnih proizvoda i vina koja je bilo moguće kupiti i u Beču. Dobrim prometnim vezama otoci su bili povezani ne samo s Pulom (4 - 5 dnevnih linija!) već i jadranskim lukama, a noćni vlak iz Beča dovozio je goste ne samo do puljske željezničke stanice već do mola na kojem ih je čekao brijunski brod.
Brijuni su postali stjecište europske i svjetske elite, a dolazak brojnih gostiju, pripadnika aristokratske, kulturne, znanstvene, industrijske i ekonomske elite redovito je objavljivan u otočkim novinama (1910.-1914.).
Impozantan rad Paula Kupelwiesera obilježio je Brijune na kojima je ostavio divljenja vrijedan neizbrisiv trag.

Alojz Čufar (Zuffar), (1852.-1907.) - šumarski stručnjak

Zaslužan za krajobrazno uređenje otoka: krčenje makije i sadnju šuma (deseci tisuća stabala), čišćenje livada i kamenoloma od otpadnog kamenja koje je iskorišteno za gradnju brojnih cesta i puteva (50 km) te uređenje kamenoloma koji su pretvoreni su u šetališta ugodna u svako doba godine. Ljeti hladniji, a zimi zaštićeni od vjetra, postali su omiljena mjesta brijunskih gostiju. Na očišćenim livadama posađeni su vinogradi, te se brijunsko vino prodavalo i u Beču i u Budimpešti.
U znak zahvalnosti obitelj Kupelwieser mu je u jednom od kamenoloma podigla spomenik.

Robert Koch (1843.-1910.) - liječnik, znanstvenik i bakteriolog

Otkrivač uzročnika tuberkuloze i kolere, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. godine.
Oslobođenje otoka od malarije bilo je za Paula Kupelwieser iznimno važno. Pročitavši u novinama da dr. Koch namjerava u Italiji proučavati malariju, napisao mu je pismo sa svojim opažanjima o toj bolesti. Koch je uskoro poslao svoje suradnike, a i osobno je u dva navrata 1900/1901. godine posjetio otok te ustanovio da je uzročnik malarije anopheles, komarac šarenih krila.
U jednom od kamenoloma 1908. godine podignut mu je spomenik.