Klimatske promjene u zaštićenim područjima

Klimatske promjene u zaštićenim područjima

Klimatske promjene predstavljaju rastuću prijetnju u 21. stoljeću i izazov za cijelo čovječanstvo jer utječu na sve aspekte okoliša i gospodarstva te ugrožavaju održivi razvoj društva. Zaštićena morska područja kao prirodni rezervati bioraznolikosti mogu imati značajnu ulogu kod uočavanja i prilagodbe okoliša klimatskim promjenama jer predstavljaju zone smanjene ljudske aktivnosti, zone visoke zaštite prirode i zonu unutar koje djelatnici i znanstvenici imaju sve potrebne alate i znanja koja su bitna za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti. Upravo je Nacionalni park Brijuni područje s najvišom razinom zaštite prirode u Sjevernom Jadranu, a po svom geografskom položaju nalazi se u najsjevernijem i najhladnijem dijelu Sredozemnog mora. Njegova visoka razina zaštite prirode čini ovaj akvatorij idealnim područjem za proučavanje utjecaja klimatskih promjena na bioraznolikost.

Interreg MED projekta MPA ENGAGE  

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni od 2016. godine intenzivno se bavi praćenjem utjecaja klimatskih promjena. Tijekom Interreg MED projekta MPA ADAPT započelo je praćenje stanja okoliša i umrežavanje s mnogim drugim zaštićenim područjima na Mediteranu. Od 2019. godine nastavlja se s praćenjem utjecaja klimatskih promjena i provodi projekt ’’MPA ENGAGE - Uključivanje ključnih sudionika na Mediteranu u ekosustavni pristup upravljanja morskim zaštićenim područjima u cilju suočavanja s klimatskim promjenama“. Projekt je započeo 1. studenog 2019. te će trajati sve do 30. lipnja 2022. godine. Uključuje 14 partnera iz 7 različitih zemalja: Španjolske, Francuske, Italije, Grčke, Albanije, Malte i Hrvatske te 31 pridruženu partnersku instituciju.

Ovim se projektom prvi put na našem području provodi program građanske znanosti (engl. Citizen Science) u kojem će značajnu ulogu imati rekreativni ronioci, ribari i lokalno stanovništvo. Uz stručnu podršku djelatnika morskih zaštićenih područja, dionici će u sklopu projekta samostalno prikupljati podatke koji su važni za zaštitu i učinkovitije upravljanje morskim zaštićenim područjima.Jedan od dodatnih ciljeva projekta je razvijanje edukativnih programa o klimatskim promjenama koji su usmjereni na djecu školske i vrtićke dobi te posjetitelje parka. Edukacija je učinkovit alat za podizanje svijesti o velikom utjecaju klimatskih promjena na svakodnevni život.

Foto natječaj zaštićenih morskih područja na Mediteranu
Inspirirajte se Mediteranom i pridružite se našem prvom Instagram foto natječaju! Pobjednici lokalnog natječaja na području Nacionalnog parka Brijuni sudjelovati će u drugom krugu na međunarodnom natjecanju najboljih slika snimljenih diljem mediteranskih zaštićenih morskih područja uz mogućnost osvajanja zaista sjajnih lokalnih i međunarodnih nagrada!

More info

Uvjeti natječaja

Uvjeti međunarodnog natječaja

KONTAKT