31.10.2018. 2019. GODINE OBILJEŽIT ĆE SE STOGODIŠNJICA SMRTI PAULA KUPELWIESERA

Paul Kupelwieser, (1843.-1919.)

Austrijski industrijalac i stručnjak za čelik koji je 1893. kupio malarične Brijune i preobrazio ih u mondeno ljetovalište i lječilište.
Kada je prvi put došao na otok, u luci u koju je bilo moguće uploviti samo za plime, nalazilo se svega nekoliko zgrada, hrpe kamenog krša iz kamenoloma, a od raslinja tek čempres, lovor te nekoliko starih stabala maslina i duda.
Dvadesetak godina kasnije u luci je niknulo hotelsko naselje s pet hotela i bazen s grijanom morskom vodom te svi popratni sadržaji. Provedena je asanacija, uređeni su parkovi i šume, arheološki lokaliteti, zoološki vrt i farma nojeva. Na otoku je bilo i moderno poljoprivredno dobro s proizvodnjom mliječnih proizvoda i vina koja je bilo moguće kupiti i u Beču. Dobrim prometnim vezama otoci su bili povezani ne samo s Pulom (4 - 5 dnevnih linija!) već i jadranskim lukama, a noćni vlak iz Beča dovozio je goste ne samo do puljske željezničke stanice već do mola na kojem ih je čekao brijunski brod.
Brijuni su postali stjecište europske i svjetske elite, a dolazak brojnih gostiju, pripadnika aristokratske, kulturne, znanstvene, industrijske i ekonomske elite redovito je objavljivan u otočkim novinama (1910.-1914.).
Impozantan rad Paula Kupelwiesera obilježio je Brijune na kojima je ostavio divljenja vrijedan neizbrisiv trag