10.9.2018. ODRŽANE BRIJUNSKE ŠIŠMIŠARIJE

BRIJUNSKE ŠIŠMIŠARIJE - 22. MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA

Ovoga ponedjeljka 10. rujna 2018.godine, u Nacionalnom parku Brijuni, po deveti smo put obilježili 22. Međunarodnu noć šišmiša. Zajedničkim snagama s kolegama iz Udruge za zaštitu šišmiša Tragus, sproveli smo bogati program s ciljem boljeg upoznavanja i zaštite tih jedinih letećih sisavaca.
U edukativnim kutcima se na zanimljiv način učilo o biologiji, načinu života i ugroženosti šišmiša. Naime, iako je ljudski rod od pamtivijeka fasciniran šišmišima, nedovoljno ih se štiti. Te male čudnovate sisavce najviše ugrožava uništavanje njihovih staništa, stoga nam je želja bila skrenuti pozornost na ugroženost i potrebu za intenzivnijom zaštitom šišmiša, a isto tako razbiti predrasude o njima kao opasnim životinjama. Istraživanje šišmiša na Brijunima se provodi od 2010. godine, a do sad je zabilježeno čak 15 vrsta. Naši su posjetitelji imali priliku i vidjeti pokojeg šišmiša te poslušati njihovo glasanje bat detektorom.
Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene.