24.7.2018. Predstavljena premijerna predstave Euripid: “Bakhe”

U utorak, 24. srpnja na Velikom Brijunu održana je konferencija za medije kazališta Ulysses s temom predstavljanja nove predstave Euripid: „Bakhe“, koja će se premijerno izvesti u subotu, 28. srpnja u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu.
Povodom 18. rođendana te s ciljem podrške kazalištu Ulysses, konferenciji je po prvi puta prisustvovao i ravnatelj NP Brijuni, dr. sc. Marno Milotić. Uz Ravnatelja, na konferenciji su sudjelovali i osnivač kazališta Ulysses Rade Šerbedžija, ravnatelj kazališta Duško Ljuština, umjetnička voditeljica Ulyssesa i redateljica predstave Lenka Udovički, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenografkinja i kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, koreograf Staša Zurovac, autor glazbe Davor Rocco te stručni suradnik Stanislav Matačić, uz glumački ansambl predstave kojeg čini 12 glumica: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Jelena Graovac i Lucija Barišić.
Ravnatelj NP Brijuni je tokom konferencije pozvao sve ljubitelje kulture i umjetnosti da dođu na njihove predstave i dožive to sjajno iskustvo koje nam ekipa Ulyssesa svake godine priređuje.
Predstava se temelji na kombinaciji Euripidovog djela i tekstova nastalih na grupnoj psihoterapiji, koje je s glumicama provodio psihijatar Stanislav Matačić. Kroz seanse, svaka od žena suočila se sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu. Glazba, koju potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, skladana je na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.