3.9.2016. Šišmišarije u NP Brijuni

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni u subotu, 3. rujna, obilježava 20. Međunarodnu noć šišmiša s ciljem boljeg upoznavanja i zaštite tih malih letećih sisavaca.

NP Brijuni se već sedmu godinu za redom priključuje obilježavanju uz bogat zabavno-edukativan program, ponajviše namjenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta.  Pridružite nam se na Velikom Brijunu ove subote u poslijepodnevnim i ranovečernjim satima, i saznajte sve o šišmišima, te zašto im je zbog ljudskih aktivnosti budućnost sve neizvjesnija.

 

  Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.             Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.

Uz mnoge zabavne igre, predavanja i plakate naučite kako šišmiši žive, što vole jesti, kako se glasaju i zašto su im važni osjetilo sluha i njuha. Pripovijedati će se priče, oslikavati šišmiš tetovaže, izrađivati maske, otkriti jesu li slijepi i još puno, puno toga. Članovi Udruge za zaštitu šišmiša Tragus i ove će godine povesti grupe u noćnu potragu za šišmišima bat-detektorom, dok će se uz asistenciju članova Speleološke udruge Pula moći isprobati zip-line i saznati kako je to istraživati spilje. Šišmišarije će se odvijati na nekoliko lokacija nadomak luke na Velikom Brijunu, prema programu.
 
 
Obilježavanjem se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša koji su kao jedini leteći sisavci iznimno ugroženi: od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su vrste pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Istraživanje šišmiša na Brijunima provodi se od 2010. godine, a do sad je zabilježeno 14 vrsta šišmiša.
 
Prodaja ulaznica (25 kn) isključivo na dan događanja u izletničkoj poslovnici NP Brijuni u Fažani (Brionska 10) od 14.30 do 18.00 sati. Rezervacije i informacije na broj telefona 525 882 i 525 883. Djeca do 4 godina starosti u pratnji odrasle osobe ne plaćaju kartu. Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 15.30, 16.45 i 18.00 sati. Povratak za Fažanu predviđen je brodskom linijom u 18.30, 19.30, 20.15 i 21.00 sati. U slučaju lošeg vremena manifestacija se odgađa.
Veselimo se zajedničkom druženju. ;-)