Zbirka razglednica

Zbirka razglednica JU NP Brijuni, broji 605 predmeta prikupljenih tijekom posljednjih petnaestak godina ponajviše otkupom, dok je tek manji dio poklonjen.
Obuhvaćaju razdoblje od šezdesetak godina - od posljednjih godina 19. st. do polovine proteklog stoljeća - te predstavljaju dragocjeni izvor  vizualnih infomacija o zbivanjima i promjenama na otoku u spomenutom razdoblju.

Pored lijepih vizura koje poručuju o ugodi boravka u njegovanom otočkom lječilištu, omogućuju praćenje promjena koje su se u spomenutom razdoblju dogodile na otoku bilo da je riječ o onim građevinskim, gospodarskim, socijalnim ili pak modnim. Zabilježeni su i povijesni posjeti, poput onog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda 1909. godine.

Brojnost razglednica iz austrijskog razdoblja omogućava rekonstrukciju razvoja od prvog malog skromnog hotela iz kojeg je kratka poruka poslana već1898. do mondenog odredišta s pet hotela koji su se protezali duž luke, da bi kao posljednja zgrada u tom nizu (i kronološkoj izgradnji) bio bazen s grijanom morskom vodom otvoren u listopadu 1913. godine.