„Bye-bye, Anopheles!“

Otvorenje izložbe "Bye-bye, Anopheles!" Hansa Kupelwiesera na Brijunima

U subotu, 15. lipnja na otoku Veliki Brijun u večernjim satima predstavljen izložbeni projekt "Bye-bye, Anopheles!" jednog od najistaknutijih austrijskih umjetnika današnjice, Hansa Kupelwiesera.

Izložba je rezultat suradnje Nacionalnog parka Brijuni, Austrijskog kulturnog foruma i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te je dio popratnog kulturnog programa Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, kojim se obilježava pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji i ukazuje na osobitu kulturnu i povijesnu povezanost Austrije i Hrvatske.

Umjetnik, kao prapranećak čuvenog industrijalca, vizionara i vlasnika otočja sa početka 20. stoljeća – Paula Kupelwiesera, koristi osobnu i neposrednu povezanost sa jedinstvenim ozračjem Brijuna. Umjetničkom intervencijom na starim fotografijama iz obiteljske ostavštine, poigravajući se percepcijom nudi promatraču izravan pogled u jedan prošli svijet, ispreplićući na taj način sadašnjost i prošlost.

Projekt "Bye-bye, Anopheles!" čine izložba fotografija te umjetnička instalacija u sugestivnim prostorima Kuće za brodice iz 1902. godine i ljetnom kinu iz pedesetih godina prošlog stoljeća.
Izložba će biti otvorena u Kući za brodice do 30. kolovoza, svakim danom od 10:30h do 17:00h.

Foto: Ured predsjednika, Tomislav Bušljeta