Kuća za brodice

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.U Kući za brodice otvoren je interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnog parka Brijuni.

Ovaj novi stalni postav Parka prezentiran je na inovativan i interaktivan način te u njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i sazanti pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja.

Kuću za brodice, građevinu secesijskih stilskih obilježja, 1902. god. dao je sagraditi Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac i tadašnji vlasnik otočja.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.U kući je živio i radio dr. Otto Lenz, otočki liječnik. Ovdje je sa svojom obitelji proveo više od 30 godina, pa se u uvodnom dijelu izložbe saznaje o njihovom životu na otoku kao i o brojnim poznatim posjetiteljima koji su boravili na otoku početkom 20. stoljeća.

Stalna izložba podijeljena je u šest tematskih cijelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest.

U Brijunskom vremeplovu saznaje se mnogo o bogatoj brijunskoj povijesti. Upoznaje se otočje kao šetalište dinosaura, dom zemljoradnika, proizvođača izvrsnoga maslinovog ulja i vještih kamenoklesara, prebivalište genijalnih vizionara i mjesto važnih zbivanja novije povijesti.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.U sljedećoj prostoriji saznaje se sve o brijunskom arhipelagu.

Na dojmljivoj, svjetlećoj maketi arhipelaga može se odmoriti i pogledati film o cijelom arhipelagu ili pak jednom od 14 otoka i otočića od kojih je svaki jedinstven u svojoj ljepoti. Mnogi od ovih otoka zbog svojih prirodnih vrijednosti strogo su zaštićeni i nedostupni javnosti.

U kopnenom svijetu, prostoriji opremljenoj poput istraživačkog biološkog laboratorija i prirodoslovnog muzeja s kraja 19. stoljeća upoznaje se bogati svijet brijunske flore i faune kroz četiri najznačajnija staništa za Brijune: travnjake, makiju, šume i kopnene vode. Između ostaloga, moći ćete vidjeti zbirke kukaca, osjetiti mirise prirode i čuti zvukove ptičjeg pjeva.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.Kako bi upoznao brijunski podmoski svijet posjetitelj ulazi u prostoriju koja stvara dojam unutrašnjosti podmornice. Ovdje poput istraživača otkrivaju se mnoge zanimljivosti iz svijeta podmorja. Brijunsko je podmorje prezentirano raznim filmovima, interaktivnim izlošcima, zbirkama i edukativnim igrama.

U sobi Ugroze glasnijom glazbom i tamnom bojom stvoren je dramatični ugođaj. Ovdje se upoznaje s ugrozama koje prijete svim prirodnim staništima i koje su posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi i okolišu koji nas okružuje.

Za pregled stvarne veličine slike kliknite na sliku.U posljednjoj tematskoj cjelini Svijest prevladavaju ljepota, bujnost, vitalnost prirode i njezin sklad kao glavne vizualne poruke ove prostorije, kao i upućivanje da su svi ljudi dio tog sklada i savršenstva i da imaju odgovornost za život i njegovo očuvanje.

Ovdje je prikazana važnost zaštićenih područja koji svojom ljepotom, bogatstvom i raznolikošću predstavljaju temeljnu vrijednost i jedno su od najznačajnijih prirodnih dobara.